maandag 25 maart 2013

De eerste appeltaart test van het seizoen.

Door Patrick.


Zondag 24 Maart zijn Piet Hein, Hans, Sjaak en Patrick naar Purmerend afgereisd om daar de appeltaart van Marcel te beoordelen. In tegenstelling tot John die zijn Norton snel inreed zijn de heren met een snelle T5R efgereisd. Welnu na rijp beraad zijn de bezoekers tot een ruime 8 gekomen, ook vanwege de entourage;


Marcel is zoals bekend een nog gekkere Norton fanaat dan andere U wel bekende bijdragers aan deze rubriek. Marcel, wonend op een lichte ruime flat heeft daar 2 motorfietsen in rijdende conditie staan. Wij hebben hem geprobeerd te overreden zijn Manx te starten doch Marcel was niet voor rede vatbaar. Helaas. Beide motorfietsen hebben een zeer bijzondere historie vandaar dat deze gewoon binnenslapen zoals dat hoort.

Bij nader inzien hebben wij ook het bewijs gevonden dat Marcel naast Norton fanaat ook een groot bewonderaar is van andere modellen. Zie onderstaand. Weest gerust heren BMW, Matchless en AJS rijders, er is nog hoop ook voor U.



Al met al een vermakelijke middag en er werden vele nieuwe plannen gesmeed voor het nieuwe seizoen.

zondag 24 maart 2013

De eerste rit in 2013

Door John


De koudste 24 Maart ooit, maar de opnieuw opgebouwde 1927 Model 18 moet kilometers maken voor ik hem mee durf te nemen naar Monthlery. Dus... de Lange Onderbroek opgezocht, benzine in de tank en duwen maar (oplettende lezers zien dat een kickstarter ontbreekt).

En ja hoor, al na 10 seconden duwen komt er een NS-wandelaar type Kabouter Plop voorbij die een conversatie start die als volgt verliep:

Hee, een BSA! Nee, een Norton, staat er op
250cc! Nee, 500cc
Tweetakt toch zeker? Nee, viertakt, vandaar die kleppen
1950? Nee, 1927
Mengsmering? Nee, gewoon benzine
Van welk leger? Het is een racemotor!

Gelukkig moest er een trein gehaald worden en ik kon weer verder duwen. Sinds deze winter loopt ook deze motor op Castrol "R", prima olie maar wel stroop met dit weer dus ik moest me de pleuris duwen om hem te starten; we denken aan "trekken aan een dood paard".

Na een kwartiertje volhouden sloeg hij echter aan en nu ik de racenokken goed afgesteld heb loopt hij als een trein; harde klappen en rauw gebrul. Op weg! Nagestaard door verbaasde koekblik bestuurders.

En hij loopt prima; die middag een ritje rondom Utrecht gemaakt zonder problemen.

Daarna het ding snel de schuur ingezet en onder de warme douche waarna alles wat niet heel dicht aan de torso zit weer langzaam van blauw naar roze kleurde. Morgenavond alles maar eens langslopen en op naar de volgende rit!

dinsdag 19 maart 2013

De DVMA in de pers

Uit het VMC blad van Maart 2013

vrijdag 15 maart 2013

Kate op de Matchless


Het verstand komt met de jaren; Kate Moss heeft haar oude merk vaarwel gezegd en heeft nu een Matchless.

zondag 10 maart 2013

Lex investeert in Beter Starten

Door Lex vd B



Ik kan mijn ML magneet bij Jan de Laat weer ophalen. Bij de test bleek: koude start goeie vonk maar bij warmte slechte vonk. Hij is hopelijk weer als nieuw. Hoop o.a  hierdoor dat ik de Norton zelf kan starten ! Ik heb mijn "oogappel" tegenwoordig is mijn kamer staan, kan ik er dus iedere moment van de dag naar kijken. Ik doe er ook een foto bij (hierboven). Zo gauw het beter weer wordt ga ik op pad. Het liefst doe ik dat met de Norton maar misschien wordt het wel de BMW (zonder girder vork !!)  Geeft niet hè ?

vrijdag 8 maart 2013

Wederom een AJS girder sleutelavond

Door John



Terwijl sommige lieden professionele hulp nodig hebben om een vogelpoepje van hun koekblik te wassen steken anderen de handen uit de mouwen en aldus troffen we Cristiaan op donderdagavond in het gezellige sleutelhok in De Oude Schuur druk in de weer met de voorvork van zijn nieuwe AJS.


Voorvorken van vooroorlogse AJS motoren zijn een terugkerend thema op deze druk bezochte website en Peet ging Cris voor in het bewerken van dit fijne stuk mechaniek. Niet dat er veel aan die girders mankeert; de vork van Peet had niet meer nodig dan een paar vers 'geknurlde' ringetjes en naar verwachting zou de vork van Cris's AJS er niet veel slechter aan toe zijn.

De historie van een 75-jaar oude motor compleet achterhalen blijft lastig maar aangezien Cris's motor een 'off the road' versie betreft met zeer geringe slijtage doch een flinke deuk in de tank en een Duitsch typeplaatje houden wij het er op dat de vorige eigenares een oude Duitse boerin was die er alleen op zondagmiddag voorzichtig mee naar de kroeg reed en daar een keer, na het nuttigen van 1 schnapps teveel vanaf gelazerd is, die deuk in de tank tengevolge.... 'scheisse, verdammt nogmal!!!'.


Hoedanook, een voorzichtig mens telt voor twee, dus voorwiel en spatbord werden verwijderd om daarna de strukturele elementen van de vork los te kunnen halen. Cris had een heilig ontzag voor de veer in de voorvork, na verhalen over losschietende veren die minimaal drie keer door de ruimte stuiteren voor zich te boren in de weke delen van een argeloos passerend huisdier maar die angst blijkt ongegrond. Bij het volgen van de juiste procedure (vork gewoon los naar beneden laten hangen) valt de veer vrijwel vanzelf van de motor.


Niet alleen de veer maar ook de andere delen waren vlot verwijderd en een snelle -maar grondige- inspectie leerde dat de vork werkelijk niets mankeert; ik heb professioneel gerestaureerde vorken gezien met meer speling op te assen. Onder het genot van nog een paar biertjes werd de uitstekende conditie van de vork, na eerder genoemde meestal voorzichtige boerin, toegeschreven aan een combinatie van Engels vakmanschap en Duitsch smeervet. Verder werd besloten ons nooit meer in te houden met motoren met een telescoopvork, toch zeker een inferieure constructie en een van de oorzaken van de teloorgang van de Britse motorindustrie en het moreel verval in het algemeen.

maandag 4 maart 2013

Triumph TRW koppeling

door Ruud,

Zoals laatst gemeld: het valt niet mee om bij je plan te blijven. Zo ook toen ik even wilde zien of de aangekochte koppelings hub paste. Het blijft tenslotte een gok als je op de blauwe ogen van een verkoper iets onbekend koopt.

Overigens, ik heb zeer goede ervaring met Jacob de Groot, echt geen enkel probleem om te ruilen of om een misrekening van ketting na 2 maanden terug te krijgen. Ook Bram en Peter Classic Bikes doen niet moeilijk over ruilen. Daarentegen heeft Braas (Triumph) het helemaal verbruid bij mij door vreselijk moeilijk te doen over een spiksplinternieuwe rem trommel die uiteindelijk niet paste (als ie niet past  krijg je je geld terug was de deal). Tenslotte wilde ie niet eens de complete 220 euro terug betalen. Einde oefening bij die man: met een boog er voortaan omheen lopen !

(intermezzo: klik op deze link om te zien wat je gaat vinden als je Googled op 'Triumph Braas')

Enfin de hub had ik al eens uit elkaar gehad dacht ik maar ik moest met flinke magneten aan de gang om de koppelings platen uit het huis te krijgen.


Het bleek na wat meten en kijken dat de nieuwe metalen platen te groot waren . De nokken aan de binnenkant zaten strak over het midden gedeelte ( hadden we het niet eerder of een passings stelsel gehad ?). Kwestie van in de draaibank zetten en met en scherpe binnen draai beitel 0.3 mm eraf draaien en voila je kan de platen op een bergtop in Engeland in de regen er weer simpel in en uit zetten (tja daar heb je in de regel geen draaibank staan waar je de aanpassing zou kunnen doen).

Enfin we waren toch lekker bezig en hebben meteen maar een koppeling unit trekker gemaakt wat een "Triumph" special is (Alhoewel, mijn allereerste auto en sleutel ervaring was een NSU Prins alwaar de koppelings unit "met een geschikte" trekker verwijderd moest worden (aldus Piet Olielager). Dus op de HTS een joekel (30 cm) van een poelie trekker geleend en  hupatee draaien maar. "Krak" hoorde ik en nog een krak en daar brak het gietijzeren huis in stukken! De ervaring is recht evenredig met het aantal  gemoerde producten!

gietijzeren NSU koppeling huis
trekker voor de NSU koppeling
2 cylinder 650cc  Prinz 

Maar ook in deze NSU koppeling unit zat een binnen schroefdraad alwaar ik tijdens het werkplaats practicum (ja ik deed electrotechniek) een trekker voor gemaakt heb. Deze werd nog 1 keer gebruikt om op het zigeuner kamp in Hollandse Rading een nieuwe koppeling unit te scoren.

Het zoveelste trekkertje gemaakt 
Het andere dankbare tool dat gemaakt werd is een sleutel voor de olie inspectie pluggen (zie hieronder). Helaas hebben voorgangers steevast geprobeerd met grote schroeven draaiers, beitels oid. deze doppen open te krijgen. De enige oplossing is plat stuk op maat erin slijpen /vijlen en dan met een Bahco erop de dop los en of vast draaien. Eerst nog de sleuf enigszins fatsoeneren. Inmiddels begin ik in deze special tooling het soort voertuig met slagletters erin te zetten daar zoonlief steeds meer in de garage met tooling rond zwerft zodat eea gebruikt wordt waar het voor gemaakt is (dus geen Triumph trekkers in Honda vliegwielen forceren ...)

sleuteltje  gemaakt 
gelukkig makkelijk lossende schroeven
van de dynamo  aansluiting

vrijdag 1 maart 2013

Sleutelen?

Vorig jaar zijn een aantal van ons naar het Eenhoorn Treffen in Driebergen geweest.
Bij het vertrek daar schoot de chokeklep van de Match los en dat werd dus even repareren.
En dan zie je jezelf een tijdje later terug op een foto bij een artikel in 'Het Motorrijwiel'........


Maar ik hou altijd in gedachten dat:


en ik weet ook altijd zeker dat:

 

Tip : Agialube bio cleaner

door Ruud

We kennen het allemaal en we hebben allemaal zo onze manier als er motoren /onderdelen etc schoongemaakt moeten worden:

De een gebruikt benzine , de ander wasbenzine of dieselolie , na een avond van dit spul moet je meestal in de logeerkamer slapen zeker als je met perslucht erbij aan de gang bent geweest. net binnen gekomen is ook  Wibra cleaner ..

Een tijd geleden kreeg ik de tip van de Bio reiniger die milieu technisch wat prettiger is, maar tevens ook mijn leven langer zal rekken (  Thinner is bv vreselijk kanker verwekkend ..)

Ik heb vanmiddag even mijn vettige Solex carburateur met 50 jaar vuil even lekker schoongemaakt.(gisteren twee banjo's over van de matchless op maat gemaakt met een binnen draaibeitel : das even pielen metje  dubbel focus bril en 0 graden ijskoude draaibank...

mooie schone solex carburateur

De bioreiniger die ik gebruik is van het merk Agialube , het lijkt uiterlijk op de licht groene antivries maar is een lekker geconcentreerde zeep. Het is een kwestie van de onderdelen goed inzepen met kwast en evt te poetsen met zo'n groen scotch bright sponsje. Als het je een heel blok hebt gedaan is het daarna een kwestie van onder de kraan houden en de onderdelen blinken je tegemoet . Niks geen lappen met benzine , potjes met residue, en nog maar een keer wasbenzine/benzine of peut erover.

Het vet wordt afgebroken en wordt mooi wit verzeept.  Ik moet wel toegeven dat de dikke bagger uit mijn Heinkel blok wel een verstopping-kje  gaf in mijn 32 mm afvoertje ..

Het spul is niet super goedkoop ( ca 25 euro voor 5 liter)  , maar je doet er erg veel mee.

Meer info : http://www.agialube.nl/showpage.asp?pag_id=710

Distributie :  http://www.agialube.nl/showpage.asp?pag_id=413



details :

AgiaLube Bio Cleaner is een speciale vloeistof voor afbraak van synthetische, dierlijke, plantaardige en minerale oliën en vetten, aromaten en andere koolwaterstoffen. De moleculaire structuur van de vervuiling wordt opengebroken en omgezet in bacterieel afbreekbare massa. Hierdoor wordt de afbraak sterk bevorderd zonder schadelijke reststoffen. Het product is vrij van schadelijke toevoegingen en volledig biologisch afbreekbaar.

Toepassingen

Universele reiniging van tuin- en park machines. Verwijdert olie, vet en groenaanslag van grasmaaier, heggenschaar, kettingzaag, enz. Ook voor alle industriële reinigingsdoeleinden; als (koud)ontvetter, in spoelbak, stoomcleaner, ultrasoon reiniging enz. Zeer geschikt voor het uittrekken van olie en vet uit vloeren, steen en wegdek (calamiteitenbestrijding).

Gebruiksaanwijzing

Product aanbrengen en even in laten werken (1 tot 5 minuten). Daarna met doek of papier opnemen of met water afspoelen. Tast geen lak aan. Agialube Bio Cleaner kan als ontvetter puur gebruikt worden, overige toepassingen eventueel met water verdunnen. Agialube BioCleaner is op waterbasis en dient vorstvrij bewaard te worden.

Verpakkingen

AgiaLube Bio Cleaner is al verkrijgbaar in een handige 650 ml. flacon met trigger.
Overige verpakkingen zijn 5 liter, 25 liter, 60 liter en 200 liter.