maandag 1 september 2014

Isle of Man 2014 - The Dry RunDoor John

... en zo vertrok op donderdag de 21ste augustus een gezelschap van zes tDVMAers op hun stalen ros richting Ijmuiden om de tocht naar Isle of Man te aanvaarden. De route in Engeland ging van Newcastle naar Heysham; vandaar de ferry naar Douglas op Man. De tocht retour van Douglas naar Liverpool en dan omhoog weer naar Newcastle. En dat is niet niks; inclusief drie keer het Isle of Man rond is er toch wel zo'n 1200 km afgelegd.

De Ferry naar Douglas
Grootste verassing was het weer! In het verleden kon het weer alleen als Kwalitatief Uitermate Teleurstellend omschreven worden vanwege aanhoudende stortbuien; deze keer hadden we niet meer dan een half uur regen onderweg en moest menig tDVMAer, wegens vergevordende leeftijd geteisterd door dunne beharing, zijn kruin voortdurend in de Factor 30 smeren om verbranden te voorkomen.


Zes motoren vertrokken naar de Manx; een daarvan, de TT Triumph van Hans hebben we achter moeten laten in Yorkshire wegens een afgescheurde remplaat die ter plekke lastig te repareren was; Hans heeft daarna via een indrukwekkende variatie aan vervoermiddelen (wandelen, liften, bus, trein, huurauto, boot en vliegtuig) het Balladuke Farmhouse wel weten te bereiken. Verder weinig technische problemen; John's Model 18 Norton had als gebruikelijk 1 bougie per 200 kilometer nodig en van Pat's Norton hebben we de achterwiel bouten wat aan moeten draaien; verder niks! Een speciale vermelding vergen de AJS van Peet en Peet himself; het vermaledijde apparaat werd slechts enkele jaren geleden als uitgewoond hok aangeschaft en Peet heeft de machine in korte tijd, in een schuur zonder stroom en zonder enige ervaring opgebouwd tot een mooie snelle motor die volkomen betrouwbaar is en prachtig loopt.

Yorkshire Dales

De beesten in Engeland hebben het wel moeten ontgelden; een eekhoorn had de pech om Peet tegen te komen en heeft nu op zijn minst het profiel van een Avon SM band op zijn rug staan; Pat had de grote pech dat een schaap in de Yorkshire Dales op het laatste moment van gedachte veranderde en voor zijn wielen kwam, een nare schuiver ten gevolge. Iedereen, inclusief schaap, schrok zich helemaal de Pleuris maar het liep naar omstandigheden redelijk af met een kapotte koplamp en een paar hechtingen.

Balladuke Farmhouse
Uitzicht vanuit Balladuke Farmhouse
Peel castle

Balladuke Farmhouse, ons onderkomen op Man, was fantastisch; groot en ruim, schoon en van alle gemakken inclusief WIFI voorzien. John en Elaine, de gastheer/vrouw waren buitengewoon vriendelijk en leverden nieuwe pannen voor het ontbijt, ringetjes voor het achterwiel en stonden op vrijdag om half vijf 's ochtends klaar met een zaklamp om ons bij te lichten voor ons vertrek naar de ferry. De Jeugherbergen waren als vanouds; het heeft wel wat maar je moet het niet te vaak doen. Twee  ouwe mannen in een houten Ikea stapelbedje is gewoon niet ideaal.

De tweede Jeugdherberg
Geen ontsnapping uit Colditz maar
Peet en Marcel die hun kamer luchten

De reis was verder uitmuntend; rijden op een droog wegdek is zoveel mooier dan in de regen en de tocht door de mooiste stukken van de Yorkshire Dales bij een helderblauwe lucht zullen we niet snel vergeten: "Gentlemen, it has been a pleasure and an honour riding with you!"