zondag 12 juli 2015

Louwman Museum/ ANWB Hoofdkantoor

door Ruud

Tijdens onze mini vakantie hebben we het Louwman Museum in Den Haag aangedaan en op weg naar het strand kwamen we op zaterdag middag langs een indrukwekkend gebouw met het ANWB logo op het dak. Het bleek het hoofdkantoor van de ANWB te zijn waar een leuke tentoonstelling stond van de ANWB door de jaren.

Het Louwman museum is eigendom van de familie Louwman welke oa importeur van Toyota is  in Nederland. We hadden de collectie al eens gezien in Ramsdonkveer maar een 3 tal jaar geleden hebben ze een schitterend pand in Den Haag aan de kant van Wassenaar neergezet welk doet denken aan een soort kathedraal waar alle heilige icononen op gepaste wijze worden gepresenteerd.

het pand aan de buitenzijde


de centrale hal 

Het merendeel zijn excentrieke sport auto's en slechts een klein deel zijn "bubble cars" en gewone auto-tjes. Ook komen er wat fietsen en motorfietsen aan bod.

Russische auto met 3e middenlamp

effe slenteren in de kathedraal

veel bugatti's 

de 1e Toyoda uit 1936 die ze onlangs uit Siberie hebben gehaald

antieke fietsen met op de achtergrond een steyer motorfiets

bubble cars

Monty's zijn Sunbeam waar ie maar 400 km op had gereden

nieuw concept voor de DMVA-ers ?
1 van de vele snelle bugattis

speciale display kast van Smith

studebaker door raymond loewy vormgegeven 
Het is een schitterend gebouw met schitterende automobielen die schitterend zijn ge-exposeerd, Behoudens de info bordjes moet je zelf het verhaal erbij bedenken ...( beetje saai als je 200 auto's tentoonstelt.


de ANWB door de jaren heen  tentoonstelling is leuk voor een 30 minuten en laat leuk zien hoe en wat ze allemaal gedaan hebben oa bewegwijzering die aanvankelijk niet mocht omdat de soldaten dan geen kaart lezen leerde !, de kisten met gereedschap voor wielrijders etc etc .uiteraard een M21 met zijspan stond er !

foto hoe je vroeger kampeerde , let op de mevrouw die zit te paffen
en de man heeft een boek met plaatjes van gemoduleerde sinussen !

waarschijnlijk heeft een oude legermotor
model gestaan voor de poster
allereertse praatpaal :
een metalen kist met een slinger telefoon erin !

speciale praatpaal voor op de Zeeland brug
( fabrikant Philips Hilversum !)
bekende Renault 4
(zullen we een R4 kopen en deze in wegenwacht stijl maken ?)

Daags ervoor  hadden we het Boerhave museum bezocht waar je een enorme verzameling van oude meet en reken instrumenten  kan aanschouwen die onze wereld natuurkunde kennis mede heeft ontwikkeld. Ook hier moest men de  fantasie laten werken ivm de  audio tour die niet beschikbaar was.