zondag 23 december 2012

De nieuwe AJS Model 8 van Cris

Cris met AJS

Zondagmiddag troffen we Cris op zijn knieën naast zijn nieuwe aanwinst, een AJS Model 8 uit 1937. De motor ia aangeschaft in het verre Hongarije waarna Chas Mortimer niet te beroerd was om het ding op te halen en voor de deur uit het busje te flikkeren.


Cris: "Kijk, ik heb natuurlijk een prima DKW, goed genoeg voor Karl-Heinz om mee naar Stalingrad te scheuren maar laten we niet vergeten dat een stevige vooroorlogse 500cc viertakt meer PKs heeft en ik er ook niet lichter op geworden ben sinds ik niet meer rook, dus deze aankoop is zonder meer verantwoord; je wilt toch een beetje vooraan blijven rijden."


Dit is een zogenaamde Model 8; een 500cc twinport en dan nog met upswept pipes. Bijzonder is al het chroomwerk dat er al heel lang op zit en wellicht origineel is. Ook de lak lijkt correct, net als de Bowden kabels met katoen en de gevlochten bedrading. Verder overal boutjes en moertjes die er uit zien of ze er sinds 1937 op zitten. Misschien dat het voorsparbord niet helemaal klopt, er zit een deuk in de tank en het koplampglas is van Bosch maar het past allemaal bij de machine; niks aan doen, hij is af.


Een fikse trap is voldoende om de AJS te starten en hij loopt prachtig. De komende maanden zal er verwoed gesleuteld worden om alles na te lopen, nieuwe bandjes monteren etc. maar in het voorjaar zal hij er bij zijn om de eerste lammetjes de stuipen op het lijf te jagen.