zondag 27 oktober 2013

Ritje door Thailand

Door John

Enige jaren geleden adverteerde er regelmatig iemand in 'The Classic Motorcycle' die ritjes op een oude motor door Thailand organiseerde. Ik weet niet meer wie hij was (hij zal wel failliet of rijk zijn ondertussen) maar adverteren doet hij niet meer. Vijf jaar geleden was de tijd voor mij wel rijp en ik boekte een ticket, vloog naar Bangkok en vervolgens naar Chiang Rai en sloot me aan bij een groep van 4 Amerikanen, een reisleider (ook Amerikaan) en Thaise monteurs.

Chiang Rai, het vertrekpunt bij de A

De reis was puik geregeld. De trip duurde een week en iedere nacht was er voor iedereen een kamer in een aangenaam hotel. Verder waren er twee prive-monteurs (dus nog beter geregeld dan een trip naar Isle of Man!) en ging er zelfs een reservemotor mee.

'Mijn' Enfield, #448

De motoren waren Royal Enfield Bullets, 50er jaren modellen. Helaas geen Nortons maar toch leuker dan Honda's.


Het motor rijden zelf was boeiend. Al die Amerikanen hadden thuis een Kawasaki en werkelijk geen idee van wat een oude motor is. Verbaasd over zo weinig vermogen trokken ze de Enfields in iedere versnelling zo lang door tot de kleppen de zuiger raakten! Ik heb er wel motor rijden geleerd. Het asfalt in noord-Thailand is perfect en ze namen de vele bochten ook alsof op een Kawasaki; keihard erop af, op laatste moment hard remmen, ideale lijn kiezen, terugschakelen en vol er door.

Mijn Enfield, #448;
de remschoenen er vanaf gereden!
Prive-monteurs aan de slag

De Enfields hadden dus wel wat te leiden; tijdens een lange afdaling werden mijn remmen zo heet dat de voeringen los lieten. Een andere Enfield liep zelfs vast. De reserve Enfield was vaak nodig en iedere avond terwijl wij dineerden gingen de monteurs aan de slag om alle motoren weer na te lopen.

Let op de verband trommel

Noord Thailand is prachtig en heeft hele mooie en lege wegen. Vanwege de vroegere oorlogsdreiging en de noodzaak alle groen mannetjes snel op hun plek te krijgen zijn er hele goede wegen aangelegd; ondertussen is het rustig en alle wegen liggen er verlaten bij.

Op drielanden punt Birma, Laos, Thailand

Thailand is schitterend.


Verder veel tijd voor excursies; zo gingen we per 'longboat' naar het volk van de langnekken.

De motor van de longboat; meestal uit een Japanse
auto met de as van de schroef op de koppeling.
Let op de uitlaat! machtig geluid
Uw reporter op weg

John (rechts) en langnek mevrouw (links)

En natuurlijk nog een uurtje olifant rijden.


Het land is vol met gouden tempels, draken en vriendelijke mensen.

Even de grens over naar Birma in
mijn trouwe Belstaff jas
Tanken

Concluderend een hele mooie rit. Ondertussen adverteren er andere organisaties met dit soort ritten door India of over de Himalaya. Een Enfield lijkt een beetje op de oude motor die je gewend bent. De wegen zijn heel mooi en buiten de steden is het leeg. Het is allemaal vrij veilig omdat er weinig verkeer is. Ik zag een keer een van de Amerikanen dwars over een kleine hond rijden maar ook dat liep goed af voor de Enfield (niet voor de hond). Het is wat verder weg allemaal maar je kunt je regenbroek thuis laten!