woensdag 23 april 2014

BSA M20 release

door Ruud,

Na maanden werken is het Project M20 " ready for release" zoals dat heet.

Afgelopen week eerst wat olie erin gegoten : en jawel daar verscheen de volgende dag wat blanke olie op de carterbeschermplaat :  oorzaak een niet klemmende olie aanvoer leiding. we hebben er maar een RVS slangenklemmetje op gezet net onder die knel klem waar ik (terecht) geen vertrouwen in had.

Daags erna maar eens 2 liter benzine erin gedaan en dat begon meteen uit de kraanaansluitingen te lopen ( tja d'r zitten ongeveer 4 overgangen in het geheel ( tank-3/8 naar 1/4 verloop-kraan wartel-nog een kraanwartel en dan de aansluiting op de leiding)  Dus moet je getrapt en uiteindelijk aan de laatste draaien om eea netjes recht te krijgen. Tip gebruik van die koperen ringen met rubber kraag erin dan heb je wat meer speling om je kraan "haaks" te krijgen op je tankzijkant.

Vrijdag de hele garage opgeruimt want die was inmiddels helemaal volgestouwt gedurende het project.

Zaterdag middag was het zover de BSA kon van de montage tafel af rollen.( de tafel bestaat uit twee grondsteunen van een jaren 80 telefoon centrale met twee profielen ertussen en muliplex erop )

De BSA buiten neergezet, benzine kraan open en daar gutste de benzine uit de vlotterkamer:  de fiber ring van de banjo was te groot en sloot daardoor niet af.  (tja die ring zat erbij en was goed dacht ik nog ...) nieuwe ring gezocht en het euvel was opgelost. Vlotter hoogte was ook prima ( bovenkant benzine gelijk aan het midden van je luchtregel schroef). wat een genot zo'n carburateur waar je onheen kan lopen , das wat anders dan de matchless grrrr.

Een paar keer trappen en vlotteren en daarna sloeg het machine aan en bleef lopen.  Geef mij maar een BSA!   Wat een gemak om 'm aan te krijgen.
Stukkie in de straat rijden ging ook helemaal lekker: remmen doen het goed, koppeling lekker soepel, schakelen OK en dat smalle stuurtje ( kan je tussen twee trams door) werkt erg goed.

Tot nu toe blijkt alleen dat de fieldstand  een stukkie te kort heeft op de aanslag ring waardoor de stand tegen het frame wil stoppen.  En het gaatje in de benzine dop was door de vorige spuiters al helemaal dicht gespoten waardoor ik na 10 minuten stil stond vanwege vacuum in de tank ( tja als je een goede pakking maakt krijg je dat verschijnsel.

Ik heb 30 jaar geleden eens op een M20  gereden en was toen niet onder de indruk. Thans ben ik zeer onder de indruk van de wegligging en wendbaarheid. Hij stuurt als een mes en gaat plat door de bocht echt een genot ! Vanmiddag nog even op de Liberator gereden en dat was weer werken en schrikken als je bocht ingaat ( of je er wel uit komt ...tja bochten hebben ze niet in de USA).

Inmiddels al twee keer de kop bouten na getrokken want dat schijnt wel een keer of 4 te moeten..

We houden u op de hoogte van verdere ervaringen van dit icoon !

left side of machine

motor en restaurateur 

right side of machine

reserve bougie in overtollig gat 

teller deed het ook 

C number is toch wel mooi gelukt 

deze had al wel een gaatje !

en een franse wijnkurk erin gezet 


met led achterlicht

slotbouten geborgt

mooi rem mechaniek


6 1/4 RVS benzine leiding gebogen (hard spul hoor !)

dynamo wel aangesloten maar wordt niet gebruikt

carterontluchting komt op ketting uitmessing plug nagemaakt uit een
pignon wiel van een raam opener

smeernippels in de M8 gaten ....

stuurdemper doet het ook na aanpassingen 

veul handles en kabels

we hebben een witte stads Led en
een geel dimllicht Led  erin gezet


met rood ingelaten letters

schakelt en koppelt OK 

kleplichter werkt lekker 

carburateur is lekker toegankelijk

heeft ook de nodige uren gekost

stukkie op de stoep
 
2 iconen in olive drab
 
ready for Dday 2014