donderdag 12 juni 2014

Indiaas!

John

Bovennokker met afgezaagd achterspatbord

Zo kocht ik een jaar geleden een Norton; niet dat ik een Norton nodig heb want ik heb al een Norton maar ik kon ook geen goede reden bedenken om hem niet te kopen. En aldus geschiedde, het spaarvarken werd stukgeslagen, Jean-Claude in Frankrijk werd betaald en Chas Mortimer bracht hem (haar? het is een 350cc) naar Nederland.

En het is een mooie! Een type 'CJ' of wel Camshaft Junior, uit 1936, heel apart en behoorlijk origineel. Klik hier voor het hele verhaal. Het is een beetje een racy model wat een Fransoos in het verleden wel als aanleiding had gezien om een stuk van het achterspatbord te zagen ... en dat ziet er niet uit! Maar waar haal je een nieuw stuk spatbord vandaan? Het voorste stuk is waarschijnlijk origineel en dat wil ik houden en als je naar alle rondingen kijkt dan maak je zo'n stukje spatbord echt niet na.

Sunny's adres, op de 1ste verdieping in Delhi

Op eBay adverteerde echter vaak een zekere Sunny uit India die replica sets Norton spatborden verkoopt en helemaal niet duur: maar helemaal in India en je hoort de ergste verhalen over de kwaliteit van wat daar vandaan komt. Toch Sunny maar eens gemaild en hij wilde ook wel alleen een achterstukje sturen; incl. verzendkosten voor 50 euro en dat van de andere kant van de wereld. Dus maar gedaan!

(nb, een handelaar uit Europa verkocht me voor 50 euro een race zadeltje; eenmaal ontvangen was het helemaal niks, heel licht en gammel en nog scheef in elkaar gezet ook. De handelaar nam het netjes retour maar vertelde me nog wel "wat verwacht je nou eigenlijk voor 50 euro ...)

Prima stuk spatbord!
... en past nog ook!

En na 3 weken nagelbijten lag het pakje uit India in de brievenbus; keurig verpakt in schuim en karton, niets op aan te merken. Nog beter, het stukje spatbord ziet er prima uit! Je kunt zien dat het met de hand gevormd is, maar heel professioneel, echt prima kwaliteit. Als laatste blijkt het ook nog perfect te passen op het oude originele spatbord.

Replica uit Oostenrijk: 700 euro!

Replica spatborden worden ook in Europa gemaakt; een mooi replica Norton voorspatbord alleen al kun je vinden voor 195 euro ex verzendkosten; dat is heel veel meer dan een complete set incl verzendkosten uit India. Nog bonter wordt het wanneer je een voorspatbord voor een Brough besteld in Oostenrijk; zeer goede kwaliteit maar nog steeds gewoon replica en vanwege de herkomst dus eerder Puch dan Brough; en daar vragen ze 700 euro voor!

Voor mij geen Schnitzel maar Indiaas!

Dat maakt een interessante rekensom: een voorspatbord kost 70 euro in India en 700 euro in Oostenrijk. Dus als je een replica Brough in India zou bestellen dan heb je m voor 10% van wat hij in Europa kost! Rijden op een 'Rolls' voor de prijs van een Kawa en genoeg geld over om je hele leven Indiaas te bestellen ...