donderdag 4 januari 2018

3HW achterlicht met REMLICHT !

door Ruud,

Op de wartime triumph 3HW zit zo'n mooi klein achterlicht. Er hoort een 6 volt achterlichtje in welk het effect van een gloeiende spijker heeft als je 's nachts door de bossen rijdt. Verder zit er op de originele versie van de 3HW geen remlicht. Kortom niet echt veilig.

mooi klein achterlichtje 


We hadden al lang geleden het idee  opgevat om zelf maar wat met Ledjes te gaan maken.
Afgelopen kerst vakantie (we zaten toch al in de lampjes !) dus maar eens aan te gang om het product te realiseren.
De uitdaging was om een achter en remlicht in de behuizing van het originele achterlicht te krijgen.
Verder moet het een mooi rood licht geven , eigenlijk ook een diffuus licht geven ( is helaas niet helemaal gelukt)en het moest op 12 volt werken en het moest robuust zijn
We hadden bij de Lidl al een eens een alarm lamp gekocht waar veel rode LED's in zaten, verder hadden we al wat gesloopte hoofdledlampjes liggen.

alarm lamp vd Lidl

We hadden ook een automatisch achterlicht bij de Action gekocht wat in 1e instantie het helemaal was:  het ging op beweging en donker aan en uit , gaf een spuit licht vanuit 1 LED en het werkte op 2 batterijen. Echter bleek dit qua electronica dit iets te groot om in 1 lampje van 3 lang en 1.5 rond te maken. ook was de vraag waar laat je de licht sensor ?

action lamp met een spuit licht dat automatisch
op donker en beweging aan gaat !

Dus terug naar basic : 8 rode LED's parallel ( die witte LED's geven door het rode glaasje  roze licht wat er niet uitziet) op een prentplaatje zetten en dan met 2 weerstanden  (1k5  voor het achterlicht en  470 ohm voor de remlicht aansturing ) eea in de lamp krijgen.

donor lamp voor het
ronde prentplaatje 

In 1e instantie was het idee om een messing houder te maken net zoals een lamp, maar dit leek niet praktisch (kans op sluiting) dus uit een stuk PVC een kunststof houder gemaakt die precies in de lamp fitting past en aan de andere kant loopt ie uit zodat ie precies in de buiten huls van het achterlicht past.
Een gat van 7 mm er door gemaakt en in het grote gedeelte een kamer gemaakt waar de prentplaat met 8 LED's in past.
We hadden ook nog een gat van 6 mm haaks gemaakt zodat de functie van nummerplaat verlichting er in zat maar het blijkt dat mijn nummer plaat 10 cm verder op onder de lamp zit en het bleek iets te lastig te zijn om deze aan te sluiten , dus deze optie verviel.
Mbv een stuk zwart kous en 3 draden ( 1 voor remlicht , 1 voor achterlicht en 1 voor aarde)  worden de LED's aangestuurd . Eea hebben we met wat siliconen kit vast gezet in de kunststof houder.
het rode glaasje heb ik ook met siliconen kit er in gezet , de veerring wil je niet gebruiken en meestal is het glaasje hier en daar afgebroken zodat er water lansg kan lopen.

Als je dit wil namaken : je moet wel een grote loupe hebben, een kleine soldeer bout , de juiste kleine weerstandjes en draadjes en isolatie kousje en een draaibank en veel geduld...en je moet de LEDjes wel testen met de weerstanden want er zit nogal verschil qua lichtopbrengst ( mcd's )  in de LED's .

8 rode LEDS op een prentplaat uit een hoofd lamp
op de achterkant zitten de 2 weerstanden


kunststof houder uit PVC
sleuf boven op is om de de klink nagel
van lamp huls in te laten

Rood licht ( door de foto lijkt het roze)

Originele buitenkant  met 2 functies anno 2018!