maandag 17 september 2018

Triumph 3HW ready

door Ruud,

Ruim 2 jaar na de aanschaf van 6 bananen dozen met oud ijzer is het project Triumph 3HW klaar !
Afgelopen week zijn we met de 3HW naar de RDW geweest waar de keurmeester op  een prettige manier de Triumph inspecteerde en goedkeurde .

We hadden de week ervoor wat proefgereden op de Army Show in Twenthe waar we veel bekijks hadden met een "blauwe" ipv een "groene" motorfiets.

Uiteraard kwamen er wat kleine foutjes aan het licht met het proefrijden te weten :


  • De achterrem liep vast na een fikse rempartij : tja toch weer te krap afgedraaid die remvoeringen , we leren het nooit .
  • Tijdens de demontage van de achterrem kwamen we erachter dat de opvul bus van het SKF wiel lager er langzaam uitliep , dus met loctite vastgezet.
  • De speling op de voorrem en koppeling handel werd steeds meer : blijkt dat de schroeven van schroef tonnetjes die ik gebruikt heb niet diep genoeg in de tonnetjes gaan.  Dus met hebben de tonnetjes wat afgedraaid.
  • het slangetje van de cylinderkop smering  bleef maar lekken ( tja die kleine slangenklemmen zijn op een gegeven moment net te groot en dan gaat er toch olie uitlopen.dus een extra stukje slang ertussen gezet.
  • bij het demonteren van het voorwiel ( de rem voelde wat vreemd aan) kwamen we erachter dat een moer van de remplaat beugel niet vast zat , Dit verklaarde het tikken bij remmen . Maar ook de schroeven in het spatbord voor de spatbord beugels waren net 5 mm te lang . het bepalen van de plaatsvan het spatbord kan je toch beter met de band op de velg doen ipv een blokje hout .
  • de achterbok liep toch tegen de beugel van de panier rek aan , dus weer wat uitvijlne het beugeltje en ook de veer van de achterbok loopt tegen de achteras aan. we hebben de veer omgedraaid wat een 2 mm scheelt.
Het heeft wat zweet druppels gekost maar het resultaat mag er wezen.  

Het schakelen is natuurlijk wennen , want de Matchless schakelt andersom !Hij is af !

Joris in 2018 op de 3HW en Henri op de 16H in Twenthe 
blauw RAF outfit op een RAF blauwe Triumph

de Opa van Joris in july 1947 op een 3HW  in Semarang

In 1947 met zijn 4-en op een 146 kg wegende 3 HW
(Opa 2e van rechts)