donderdag 24 januari 2019

Triumph 3HW fender adaptation

door Ruud,

Voor ons 2e 3HW project was er een juist voorspatbord nodig. De vorige eigenaar was net als ik erin getuint door op een beurs/ebay een " Triumph"  fender te kopen wat voor een telescoop voorvork bleek te zijn.
Bij Peter Classic Bike kan je de juiste fender voor een 19 inch wiel kopen . Het is een nieuw spatbord waar je wel eea aan moet doen.
Oa de voorneus is bij mijn originele is om en doorgezet . Tja sta je daar in je werkplaats van hoe gaan we dat doen ??
Gewoon met de combinatie tang 4 mm rand ombuigen en dan op een gegeven moment pak je de plaathamer en dan ga je de omgebogen rand pletten. Geduld en gevoel is een schone zaak bij dit soort activiteiten.






Verder zit er een inkeping ter hoogte van de voorvork want het spatbord is 0.5 tot 1 cm breder dan de binnenkant voorvork
Tja dat was even puzzelen hoe je dat er netjes in kan maken. Gelukkig had ik een voorbeeld 3HW staan waar je de maten van kan opnemen.
Bij eerdere spatbord opknap actie gebruikte ik 3 of 4 cm dik multiplex om een mal van te maken die je dan in het spatbord zet en dan het staal in de vorm kan kloppen.
Dik multiplex haal je uit een computer vloer of aanrecht blad dus even een stuk van 12 cm breed uitzagen en afronden in de vorm van het spatbord. 
Extra uitdaging was de omgevouwen rand (kraag)van het spatbord.  Hoe gaat dat met het induwen ?  We gingen ervan uit dat ie enigszins geplet zou worden wat zorgt dat de buitenband er niet tegen aan zou lopen. Edoch bij het met de bankschroef inpressen van de indrukking hoorde ik een gekraak en jawel daar perste de kraag het multiplex in tweeen !.  zo'n spatbord is best wel van stug staal gemaakt en dan zeker een kraag is meer dan 2 keer zo sterk.
Awel met schroeven het multiplex weer samen getrokken en de kraag eerst maar een geplet met de bankschroef ( is gewoon een handpers met gevoel).  daarna weer met het stuk van 12 cm multiplex erin persen die handel.  Het wilde niet echt lukken omdat de rest van het spatbord mee boog .  Toen kwam ik op het idee om het ooit gemaakt vorm stuk in het spatbord  te schuiven tot vlak bij de indrukking en dan nog een keer de boel erin te persen . En toen kwam er een mooie  knik in het spatbord zodat we netjes 11 cm breedte hadden ter hoogte van de voorvork.




nu nog de stangetjes en beugeltjes maken ....