woensdag 5 juni 2013

Volvo reparaties

door Ruud

Zoals laatst gemeld staat DVMA voor de De Volvo Met Aanhanger club.

Onze voorliefde voor oude Volvo's (minstens 10 jaar oud) vraagt op zijn tijd wat onderhoud. Nu heb ik al 3 jaar een vervelend probleem wat bekend staat als "unstability on extreme long vehicles" ofwel hij trilt aan de achterkant. Rond de 110km begint het, en het gaat bij hogere snelheid niet weg. Ook met aanhanger /caravan blijft dit trillen. ( je kan prima 120 rijden met een aanhanger)

1e gedachte is dat je banden niet uitgebalanceerd zijn, dus met nieuwe banden en velgen zou je verwachten dat eea opgelost was : niet dus. Na 2 jaar aanzien (we rijden niet zoveel met de sloep) werd besloten het structureel aan te pakken:
  1. voor en achter banden omwisselen: leek iets beter.
  2. banden laten uit balanceren: die van achter (eerst voor ) waren helemaal OK, de voorbanden waren in on-balans.
  3. Tijdens bezoek bij Camile (Auto en Emotie) was zijn conclusie: je rechterachter schokbreker is niet OK dus nieuwe schokbrekers monteren: ook hier mee geen waarneembare verbetering .
  4. Vorig jaar met een soortgelijke V70  eigenaar staan praten en die noemde de achterstabilisatie stang . Overigens als je aan de dak rail trekt zie je mijn Volvo instabiel staan natrillen, bij andere niet. Conclusie we gaan de achter draag armen rubbers vervangen. Besteld bij Estate Services eind 2012. Gisteren was het lekker weer dus na 3 uur zaten ze erop (wel een gynacologen klus om de bout die door het rubber gaat  los te krijgen. In het ene ALU blok zat het rubber wel erg los, dus goede hoop dat dit de oorzaak was. Helaas ook deze reparatie was niet bevredigend ( het lijkt wel iets minder).
 
draagarm rubber ter vervaning
Wat we nu nog kunnen doen: stuggere achter veren monteren (niet zo moeilijk) en de grote silent blocks tussen chassis en wiel draagarmen vervangen (maar dit is een enorme rot klus en ze voelen nog wel goed aan.

Overigens hebben de V70 van na 2000 een korte haakse stabilisatie stang ipv de lange in de V70 classic. Zou er toch een ongewenste resonatie kromme zitten in deze classic modellen ?
achteras bus nu aan de beurt ??

hier een foto impressie van reparaties :

 king size vibrator  ready for treatment
los rubber in ALU huis

nieuwe links achter

nieuwe rechts achter