zondag 19 januari 2014

BSA M20 carter en magneet freeswerk

Door Ruud,

Naast de vele goede en degelijke ontwerpen heeft de BSA M20 ook wat mindere zaken.
Het ontwerp van hoe de magneet met dynamo op /aan het blok gemaakt wordt is wat zwak.
In principe is het een vlakke ondergrond waar de magneet op rust. Op het holle stuk van de magneet rust de dynamo. Op zich allemaal prima maar dan gaat het fout : de hele handel zit met een tweedelige slangenklem op het carter vast gesjord.  Dat klemt nog redelijk als je zorgt dat de boel niet naar links /rechts en van voor naar achteren kan gaan. Daar ging het echt fout bij de ontwerper want dan moest je weer extra afsteun vlakken op het carter gaan freezen. Dus dacht Joe Designer : als ik nu pennen in de magneet steek en die overgaan in halve maan spies die vallen in 4 spie banen in het carter ....dan zakken die manen wel weg in die spiebanen .....


Tja bij onze M20 is de slangen klem wat los geraakt en toen is de magneet op het carter gaan klapperen zodat het alluminium van het carter is ingeslagen ( ca 2 mm) de spiebanen waren uit geslagen, de magneet voet was uitgeslagen kortom een puinhoop....Pat heeft indertijd bij Frans H (voorzitter van de BSA club) een ander carter gekocht echter dit is een WB serienummer ( Burger dus...) en geen WM van Military) en zonder carter ontluchting ..dus was de uitdaging om toch het originele carter te gebruiken.

En soms komt alles tegelijk : onze Sjaak had een freesbank gekocht en Sjaak had ook een oliebollen feest dus bood ie aan dat ik wat eerder kon komen om een frees feestje voor twee te houden !

En het was zo'n succes dat de eerste buurman zich al meldde na 15 minuten met de vraag hoe lang het ging duren .Want hij had ook wat liggen of was het dat ie rustig op de bank wilde liggen ...Keurig op tijd voor de oliebollen fuif hadden we het carter (nadat ik zaterdag een dikke plak aluminium met argon en mijn CO2 lasapparaat met ALU draad van 0.8 mm erop had gelast ) vlak gefreest. Tevens sleuven van 8 mm er nieuw in gefreest. Daarna de magneet 1 mm platter gemaakt zodat ie lekker vlak aansluit.

De freesbank van Sjaak is een echte aanwinst voor de DVMA !

carter vast klemmen op hoekstuk van 20 mm dik

met creativiteit magneet vast klemmen op hulpstuk

onze bijna 60 jarige Sjaak met zijn nieuwe kado 

en de buurman helemaal jaloers op het geweldige geluid !

vlak stuk met 4 x sleuf van 8 mm

tenslotte mangeet huis vlakken
we vullen het op met een plaat van 1 mm dik
En de oliebollen waren ook heerlijk...die SAE40 geeft een heerlijk aroma aan de meelbak producten !

Vandaag maandag 20 januari verder aan de gang :
Het magneet/tandwiel  lijnt perfect met het grote tussen tandwiel ( heb ik even van het andere blok afgehaald...pffff ik dacht nl dat eea helemaal scheef zat want dat doorvoer gat van de magneet as is wat ovaal omdat het scheef is gaan hangen. 
Meer goed nieuws :  ik heb twee van die spietjes met 8mm stompjes voor  in de magneet gemaakt ging helemaal goed maar we hebben de twee sleuven aan de zijkant niet ver genoeg doorgefreest ....ze moeten nog ca 10 mm verder het andere carterhelft in. 
Gelukkig zit het carter nog in de hulpstandaard dus moet eea weer ergens onder een freesbank gezet worden.

Wordt vervolgt !