zondag 30 november 2014

Triumph TR6 Naaf Trekker

door Ruud  ( updated  4/12)

Ja u leest het goed het gaat over een Triumph TR6 naaf. In het oude Engeland werden ook Triumph automobielen gemaakt waar je heden ten dage lekker aan kan sleutelen. Oud collega en vriend Albert is reeds jaren in het bezit van zo'n 6 cylinder bolide en regelmatig hoor ik het "achterlager probleem".

mooie 70's wagen en kleur !

de naafmoer nog op de naaf ,
hierachter schuilt het venijn

Het lijkt op papier zo simpel los te krijgen echter vele mensen hebben vergeefs geprobeerd de achter naaf op een goede manier los te krijgen. Uit de tekening blijkt dat de achternaaf via een conische passing op de aandrijf as wordt vast getrokken. Simpel in het monteren maar lastig om even los te krijgen. In het verleden heeft Albert al eens met behulp van 40 tons per de naaf er getracht af te drukken , maar de "lijsten" die de naaf ondersteunde bogen lekker door!  Een mannetje in Soest had ook een tool gemaakt maar dat bracht weer de nodige kosten met zich mee, en het Britisch car center in Baarn wilde er al helemaal niet beginnen (wat een helden).

Dus wat doe je als oud constructeur en Philips mannen : dan gaan we het maar zelf uitvinden ...
Op het net een trekker voorbeeld gevonden die lijkt te werken ( jaja als alles nieuw en met de juiste koppels is vastgezet lukte dat in de jaren 70 nog wel , maar het is de vraag of het nu nog gaat.)


zoiets moeten we gaan namaken..

in  you tube filmpje zie je hoe het trekker principe moet werken  


Awel eerst maar een trekker zelf maken, Bij Anton, de smit uit Vreeland, werden wat plakken staal uit de afval hoop gevist, Dit waren de uitval stukken die uit een plaat van 2cm staal waren gesneden . Bij Davo in Soest een M20 bout en kroonmoer gekocht waar we straks met een 30 mm sleutel de spanning mee gaan opbouwen.

20mm dikke bewerkte plak
jaja linkse gat zit akelig dicht bij de start van de draadvonk snede
wederom een 20 mm plak mer daarin de M20 bout en moer 

70mm bus om de hub ruimte te geven

zo moet ie nog even in elkaar gelast worden
Op de draaibank eea afgedraaid en gaten in gemaakt. 70 mm gaten draaien geeft wel een hoop blauwe spanen ....Het schoonmaken van de draaibank en boormachine kost meer tijd dan de bewerkingen zelf..

Volgende stappen: kijken of de 4 gaten over de wielbouten passen, daarna potgaten boren om de wiel moeren dieper in de 20mm te laten zaken en vervolgens de boel aan elkaar lassen.

4 dec 2014 het vervolg :

Inmiddels heeft smit Anton uit Vreeland potgaten geboord en de delen in elkaar gelast.

kant en klare trekker
 Dus vroeg Albert of ik er bij wilde zijn als eea in praktijk werd gebruikt. Zodoende even naar Baarn gereden om in de garage tussen muur en auto de trekker erop te zetten en dan even als een schoolvoorbeeld de naaf en as te splitsen.
Ik was al twee keer terug gereden om wat verlengpijpen voor de dopsleutel te halen, leek me handig !
En jawel hoor , zelfs met 1 en 1.5 meter verlengpijp aan elke kant hoorde we alleen maar een flinke tik/knal dus alles er maar af halen om te zien wat er kapot was gegaan (  oh ja tikken met een moker op de dop mocht ook niet baten ).

extended dop sleutel met 1 en 1.5 meter pijp erop
Alles bleek heel te zijn dus alles weer monteren maar dit keer hadden we vet op het schroefdraad van de bout in de trekker gedaan. En je wil het niet geloven , terwijl we aan het kletsen waren tijdens het trekken aan de extended dopsleutel lag de naaf er ineens naast !  Waarschijnlijk gaat er erg veel wrijving in een bout/moer zitten zonder vet en daardoor mis je veel druk op de as.


de naaf 

de conische as met een messing inveer afstandbus
en een zeer weerbarstig lager .
ons inziens moet dit makkelijk schuiven over de as
 ipv geweld gebruiken 

je ziet de lagerrol  afdrukken door vocht in het vet


De oorzaak van het rammelende lager was snel gevonden : het vet was waterig omdat de keering uitgelubberd was na 40 jaar en dan komt er water in je vet en dat heeft weer gevolg voor de lager schalen .

Enfin nog wat kracht werk verricht om de lagers uit het huis te halen en van assen  af te halen
(doorslijpen van de binnen lager schaal welk op de as zat was de botte bijl methode die we hebben toegepast).

Al met al waren we weer 3 uur van de straat af  maar het is wel gelukt !  op een volgende onderdelen /gereedschap beurs toch een nog grotere bahco kopen ....Voor de montage heb  ik nog even twee steeksleutels maat 52 gemaakt  ( 2 strippen staal lassen aan stuk staal van 50 mm)


steeksleutel maat 52 ...