donderdag 21 september 2017

How (not) to disassemble a Lucas Horn

Door Ruud,

Vorige week de nieuw gespoten toeter van de 3HW effe uit proberen. Had ik nog niet gedaan dus ...

Nou niks dus, meten leverde ook een oneindige impedantie op.

Toch maar open maken dan , had ik natuurlijk eerder moeten doen. De schroeven aan de voorkant gingen wonderbaarlijk makkelijk los. Ook de dopmoer en schijf ging ook nog wel los ( wel de claxon in de bankschroef gezet en laten stuiten op de 2 uitstekende nokken waar de bevestigings schroeven doorgaan.
Ja toen begon het geklooi , de moer op het membraam was niet los te krijgen.  en je krijgt het membraam en het  achterdeel niet uit de toeter.
Na wat spuiten met kruipolie en heen en weer gewrik met van een sleutel was het toch gelukt om de moer los te krijgen.
De schade was als volgt: de moer en schroefdraad ,30 gangen per inch, beide beschadigd (heel plat schroedraad en versmering van metaal in de moer). Verder de beugel in de toeter waar het contact op zit was helemaal getordeerd ! Ja ergens moest de boel tegen stuiten bij het losdraaien.

de reden van het niet doen van de toeter was snel gevonden. De toeter had waarschijnlijk dienst gedaan op een onderzee motor want er had water in gestaan en zodoende waren de contacten gecorrodeerd. Effe poetsen en meten en alles was OK (spoel en contacten).

contact mechaniek in positie 

het losse ( reeds opgeknapte) contact mechaniek
onderste beugel was helemaal vervormd

Erger was dat die contact beugel zodanig was getordeerd dat ie totaal niet meer paste. Vervormd materiaal wordt langer/harder en komt niet meer terug. Dus uiteindelijk moesten we het hele contact mechaniek uit elkaar halen om daarna een stukje uit de beugel te slijpen en daarna weer met zilver te solderen. Natuurlijk waren de pertinax isolatie busjes verpulverd dus hebben we van teflon weer nieuwe van 7 rond en 5 binnen gemaakt. Klinknagels om eea in elkaar te zetten hebben we maar vervangen door M5 rvs boutjes (wel wat platter gedraait), want klink nagels meppen op zo'n fragiel contact is vragen om problemen.
De soldeer contacten waren natuurlijk ook afgebroken en die hebben we met een messing contcact lip verlend middels zilver solderen . verder is  1 pertinax isolatie plaatje  vervangen door een epoxy plaatje ( de opvolger van pertinax in de electronica wereld).
Het schroefdraad van moer en membraam stuk hebben we op de draaibank met 30 gangen per inch weer opgeknapt ( met een lamp en loupe bril kan je de schroedraad beitel goed in de groef krijgen en dan met veel gevoel de schroefdraad opnieuw erin snijden.

hele verzameling plaatjes (contact , isolatie etc) 


het stuk  met schroefdraad waar het membraan aan vast zit


De hele boel weer in elkaar en na wat afstellen lukte het om de Aletta Lucas Horn weer te laten toeteren met een stroom van 3 Ampere !

Wat is nu de truuk als je de membraan moer niet los krijgt ?

Draai eerst de 3 schroeven achterop de toeter los. (eventueel alleen de 2 bij elkaar liggende, de 3e is voor de veer afstelling en wil wel wat mee-buigen)

deze twee eerst loshalen als je de membraam moer niet los krijgt 
de weerbarstige moer en membraam gedeelte 

Het contact mechanisme komt dan los en dan kan het membraam met het daaraan geboute geheel er schuin uitschuiven. Je kan dan eea in een drieklauw zetten en veel gecontroleerder de boel uit elkaar halen. Maak wel eerst met een dremel oid de sleuven in de schroeven achterop diepe , want schroef sleuven uit de jaren 40 enzo werden mi er met een beitel ingeslagen ...

Je bent zo wel weer een dag van de straat !

Maar de toeter doet het weer !