maandag 20 juni 2011

Normandie D-Day 2011 part 1

Door Ruud

Zoals al maanden geleden gemeld stond een trip naar de stranden van Normandie rond de 6th June beter bekend als D-Day op de agenda. Eea kwam mooi uit met vrije dagen van Hemelsvaartdag en de vrijdag er na. Vertrek op woensdag met twee auto's, twee aanhangers en 2 navigatie systemen .... Ja dat is net 2 kapiteins op 1 schip. Die van mij zegt rechtdoor, die van Lex rechtsaf als je op de ring rond Antwerpen zit, ja die van Lex (Leonie dus) heeft een electronic re-routing obv verkeersinfo dus volgen maar. Komen we in Ieperen uit wat bekend staat om  de WO I loopgraven oorlog.  Enfin even stoppen om te overleggen hoe verder en om Lex een verassings pakket aan te bieden omdat ie altijd alles is vergeten. Met deze handige picknik rugzak voor 4 personen  inclusief 2 satijnen pyama's kan ie de komende dagen wel doorkomen !

Lex overlevings pakketje

Volgende keer maak ik nog een tent haring, gasstel, sokken en versnelling bak olie, gas kabel, extra deken, riem en naaigerei overlevings- setje voor Lex ! Kent u dat effect: op de tomtom staat aankomst tijd 16.45 ...en je ziet dat ding maar opschuiven bij elke stop, file en tank beurt. Wordt steeds later en tot overmaat van ramp gaan alle Fransen naar Normandie op woensdag middag / avond pffff .Wegrestaurants leeg gegeten, lange files en geen alternatieve weg. Gelukkig aardig voedsel ingslagen dus eten op de openbare urinoirs (wat stinken die parkeerplaatsen in la douce France...)

diner en route

Enfin na wat krentebollen eten (die blijven weken goed) weer verder Normandie in via de Pont de Normandy

Pont de Normandie
Ipv de 16.00 uur werd het 20.00 uur dat we "arrive de camping Rheine Mathilde".   De deceptie van Lex en Leonie was groot: maar een hand vol met engelse motorfietsen en een groene voertuigen en tot overmaat niet een premium kampeer plek...tja geen kroonjaar van D-Day, maar wel vele pensioenarissen met witte caravans en de volgende dag om 10.00 vertrekken voor een picknik ritje van 2 x 25 km.

dag 1 :
Ontbijt : geen pain, geen baquette (niet gereserveerd)  maar wel bacon and eggs from Rudy's kitchen met craquottes!  daarna als een haas even SAE 100 opwarmen voor Leonie d'r brommer want de olie liep zo uit de bak.

SAE 100 vloeibaar maken in de koekepan
Lex had speciaal voor de gelegenheid een sjaaltje gekocht om zijn helm wat te camoufleren om  in stijl te blijven

Lex denkt "voddentax" te kunnen terug vragen met deze burka

De rit liep wat anders dan gedacht, reeds met het weg rijden ging een kopploeg er naar de supermarche vandoor (welke ??) omdat Leonie d'r brommer niet lekker liep ivm voorontsteking die stond op na ontsteking  (al die handels en knoppies op het stuur ook). Enfin in Port en Bessin elkaar weer gevonden bij het kopen van Brie-en en Stokbrood voor de picknik.
Op naar het doel! welk doel zal u zeggen? geen idee wij maar gassen tegen de wind in over lange wegen en proberen Ian met zo'n opgeboorde M21 bij te houden. Nou dat werd niks dus na 50 km hield Edwin zijn zijkleppertje er mee op (hij had voor de verandering zijn klepspeling maar eens op 0 gezet..)

Edwin (achter de motor) kleppen stellen

Na nog eens 25 km was het doel bereikt: een klein kapelletje waar een verhaal bij hoort. Circa 6 maanden geleden is een foto van een ordonnans op een Norton op het bulletin board geplaatst met de vraag: waar is deze foto genomen en wie is het? En met het huidige internet is de hele historie boven water gekomen: een Canadees die zich  als vrijwilliger had opgegeven is bij dit bewuste kapelletje gefotografeerd rond D-Day. In April 1945 is ie in Nederland op een mijn gereden en ligt op een ere begraafplaats in Nederland begraven.  

Foto met text die nu in het kapelletje hangt
allemaal even een foto maken
en brie en stokbrod eten natuurlijk
Na de nodige foto's en zonder toestemming een plaquette in het kapelletje geboord en gelijmt (ja die burgemeester heeft na 3 x contact niet gereageerd dus zelf maar initiatief genomen) werd de 75 km terug reis aanvaard onder leiding van Joris zijn kaartlees kunsten. Uiteindelijk in Arromanche maar even gestopt voor een versnapering. Veel bekijks voor de groene brommers natuurlijk.

on the beach in Denison Smock
on the beach with Jerkin
dag 2 :
Deze dag wel baguette en croisant voor ontbijt, maar baquette was het niet helemaal ....tja het blijft behelpen in zo'n tent en op zo'n camping  (Lex heeft liggen klapperen van de kou die nacht (dekentje vergeten dus ) . 
Het program voor vandaag: St Mer Eglise alwaar de parachute aan de kerk hangt .. tja ook weer 70 km tegen de wind in en het terug ook weer tegen de wind in ..)

volgend project ipv de volvo amazone ?

Matchlessen voor de Sherman
 
Onderweg nog een rijdende Sherman tank tegen gekomen bij het peperdure dump zaakje. Een overheerlijk kopje koffie op Frans terras en zand happen op de beurs in st Mer Eglise alwaar Leonie en Henry alletwee een leren Jerkin (zo'n leren body warmer)  hebben gescored ( ja XXL voor Henry is uniek dus kopen !)

op de achtergrond kerk met parachutist
dag 3 part 1:
Nog vroeger opstaan, we gingen naar Courseille sur Mer om een "brick te onthullen ". Hans M. had namelijk middels donaties een zgn brick (herdenkings plaatje) voor de de Norton soldaat van het kapelletje laten maken en eea zou nl in gezelschap van diverse motorrijders onthuld worden.

geen 150 als in 2009 maar slecht 15 dit jaar
line up voor museum Courseille

brick tbv Donald Maylord ( dispatch rider)

speech door Hans

zie volgend blog voor vervolg