woensdag 20 maart 2019

BMW F650

door Ruud,

BMW F650 wat krijgen we nu zult u wel denken !
Welnu zoonlief wil een brommert hebben voor weer en wind en op de snelweg en daar lenen Triumph en Matchless zich heden ten dage niet echt voor !

Dus na in den landen en op marktplaatrs vele  BMW's  te hebben aanschouwd (met A2 rijbewijs mag de motor niet meer dan 35 KWatt zijn)  is de keuze op een zwarte Fundoro uit 1999 gevallen met 40.000 km op de teller.

proefrijden op de F650


Afgelopen donderdag opgehaald ( op de aanhanger jaja) en vrijdag effe proberen te starten .
Contact aan , knoppie indrukken , start motor draaien maar geen aanslaan.
Wordt je dus niet fit van. dus wat ga je doen : bougie eruit , ruik je benzine dus dat is OK, vonken deed ie maar niet echt overtuigend.  remmen reiniger in het bougie gat spuiten . bougie erin , nogmaals starten : nog niks.
De stemming daalt tot een dieptepunt . Op internet kijken en daar staan tips van water in de vlotter kamer tm bougie doppen waar de 1 Kilo Ohm veel hoger wordt.  Dus de carburateur op  water checken :  helemaal goed. Dan de weerstand van de bougie doppen meten.  Nou heb ik aardig wat meet apparatuur en je met bijna een oneindige weerstand : dan denk je meter defect , maar eerlijk waar met peperdure meters blijkt de weerstand 15 MegaOhm te zijn. Als je bougie kap deels demonteerd zie je veel koper oxide wat een slechte geleider is.


dit kwam uit de doppen waar het
bougie schroefdraad ingaat

Dus even een plain old bakkelieten dop erop zetten en dan starten : meteen als een speer liep ie !
Oorzaak gevonden . na een proefritje van 10 km begon ie slecht te lopen maar de 1 cylinder 650 CC rotax motor heeft 2 parallelle carburateurs , 2 bougies en 4 kleppen , dus meten van de 2e bougie dop leverde precies dezelfde 15 Mega Ohm op , dus ook daar een andere plain dop opgezet.
Bij het inzetten van andere bougie kabels lijkt het dat er een stekkertje van 1 bobine los hangt ,,zou ie dan alleen maar op 1  bougie hebben gelopen vraag je je dan af .
Bij LeeTowers in Soest 2 NGK kappen ( wel 5 Kilo ohm ipv ede originele 1Kohm verder een metertje bougie kabel gekocht en na montage startte ie weer lekker . Het is en blijft een carburateur brommer met handchoke dus de 1e honderd meter even met gevoel rijden .Nog een issue :  het dashbord klokje liep niet. Kijken hoe je de klok moet starten : met het indrukken van een micro switch onder de klok : tja die was weg , er hingen wel 2 draadjes te bungelen.


F650 dashboardmicro switch die weg is ..

Eerst het schema snappen :  ik blijf die schema's van auto en motor altijd moeilijk vinden. Ze kloppen nooit bij het voertuig wat ik heb.  Kleuren draden zijn anders en ingewikkelde draadloop.   om de klok  gelijk te zetten moet je twee draden uit de klok door verbinden die via het contact slot lopen.
Dit doorverbinden deed niks.
Klok eruit halen kijken en besluiten om 'm in de draaibank te zetten en de messing ring van achter af te steken  zodat het electronisch binnen werk bekeken kon worden .
Helaas ging het afsteken niet helemaal lekker ( happen in messing) maar eea kwam los.teller in /uit de console

opengewerkte klok.
op prent zit kristal voor de tijd
en wat electronica.
op de prent was een aardspoor opengegaan
oorzaak ???
te hoge spanning , sluiting ooit gemaakt ?

Print van de klok bekeken onder een loupe lamp en jawel een aardspoor was onderbroken. draadje erover en de klok kon je versneld laten lopen om gelijk te zetten en hij liep ook weer !


Bij het opdrukken van de bovenring en glas in rubber waren we iets te krachtig en tik deed het glas, dus van plexiglas maar een nieuw glaasje van 52 rond maken .

glaasje van 52 rond uit pleziglas
zagen , wel tape erop doen tijdens
bewerken

klokje in de zwarte ring en rubber-
rand persen mbv kolom boormachine

in elkaar maar nog even zwart spuiten

schakelaar uit de nalaten schap
van een oud electronica collega
past perfect

Daarna alles weer inbouwen inclusief een microswitch voor de tijd setting erin gemaakt.

Stelling :als je een andere auto of motor koopt zijn er minstens twee zaken mis, welnu met de twee bougie  kappen en de klok zijn we klaar zo te zien !

We zullen zien !